Det blir inte lättare, det blir bara annorlunda

Rubriken är ett citat från min fru Jag har inte bestämt mig för om jag håller med eller inte ännu.

De första månaderna som tvillingpappa hade jag ett helsike att hålla koll på vem av pluttarna som ätit hur mycket och när, vems blöja jag bytade senast, vad som var i den osv… och eftersom man behöver hålla koll på sånt i början för att veta att allt är okej skaffade vi en app vid namn Baby ESP som hjälpte oss (framförallt mig) att hålla koll på detta. Både Stina och jag använde alltså appen och synkade med varandra i molnet. Så här såg våra liv ut då (tryck på bilden för större bild):

Zoey-o-Zelda-aktiviteter-(Baby-ESP)

Läs nerifrån och upp. Lägg märke till att varje rad som säger ”Vaknade” även visar hur många timmar och minuter plutten ifråga då hade sovit. Vi pratar alltså om nånstans mellan en halvtimme och ett par timmars sömn åt gången. Och detta är de enda tillfällen man som förälder har att sova – eller göra annat för den delen. Och för tvillingföräldrar förutsätter det att pluttarna är i synk, vilket inte alls behöver vara fallet. Jag kommer ihåg tillfällen när man långt om länge fått den ena att somna, sen kämpade kanske i en timme eller två för att få den andre att somna, och då vaknade den förste igen. Man var redo att hoppa ut genom altandörren på 2:a våningen! Att inte få sova är det som knäcker en. Det är inte utan anledning det använts som tortyrredskap på Guntanamobasen.

Ett annat citat man hör just om att få tvillingar är ”dubbelt så mycket jobb, dubbelt så mycket glädje”. Jag tror det snarare är trippelt, både jobb och glädje. Med ett barn kan du t.ex sova de timmar ditt barn sover, men med tvillingar får du i värsta fall inte sova alls. Dvs inte bara hälften så mycket. Och vad det gäller glädje så har du inte bara två barn att glädjas lika mycket åt – utan du glädjs också över hur de gläjds åt varandra. Trippelt upp!

Ibland får man smakprov på hur det vore att vara enslingsförälder, som t.ex idag när Stina och Zoey sov större delen av förmiddagen och jag var själv med Zelda. Man hinner med så mycket mer! Som att hålla huset i ordning! För att inte tala om hur mobil man är – det är bara att ta plutten på armen och gå! Med tvillingar är det helt annan logistik att bara flytta sig från ett rum till ett annat, än mer flytta sig nånstans utanför hemmet. Det hade varit nyttigt för enslingsföräldrar att vara tvillingföräldrar för en dag för att inse hur lätt de har det i jämförelse. Likväl som det hade varit nyttigt för tvillingföräldrar att vara trillingföräldrar för en dag. Behöver jag säga att ensamstående trillingföräldrar är hjältar/hjältinnor i min bok!

Nåja, våra liv är lite lättare nu jämfört med bilden ovan. Man har fortfarande inte mycket vaken tid över till annat än att vara tvillingförälder (förutom jag de dagar jag jobbar) men vi har åtminstone lite rutin på vardagen. Ungefär så här ser en normal dag ut just nu:

 • 05:30 första plutten vaknar och väcker den andra. Flyttar in pluttarna i vårt sovrum, gullar lite, byter blöja på dem och försöker greppa att nu börjar dagen.
 • 06:00 mata pluttarna. Rapa, dutta och dadda.
 • 07:00 försök till att få plyttarna att somna om igen. Skulle vi lyckas är det ändå så trångt i sängen att Stina och jag ligger som linjaler på högkant längst ut på sängen så vi ändå inte får någon sömn värd att nämna.
 • 08:00 ger upp försök till att få mer sömn, går upp och går ner på nedanvåningen med pluttarna. En i taget om man är ensam. Duttar och daddar med pluttarna.
 • 08:30 med lite tur hinner man göra frukost till sig själv. Med normal otur har man istället två pipiga krävande underbara pluttar som inte ger dig minsta lilla andrum.
 • 08:50 förbereda gröt, fruktpuré och lite annat som andra frukost åt pluttarna.
 • 09:00 ge pluttarna gröt med tillbehör. Låta dem kladda med fingrarna i munnen och på sina kläder och allt annat de kommer åt – för det ska man visst göra. Bli totalt nersprutan med grötgojs när pluttarna gör brakpruttljud med munnen full av gröt.
 • 09:30 två supernerkladdade pluttar ska tvättas och bytas på. Ofta Tjernobylblöjor efter två bastanta frukostar. Samt att man ska hitta kläder till dem och klä dem. Har man tur är de glada och nöjda, har man otur är det tinnitusterror.
 • 10:00 Här väljer man ofta mellan att få dem att somna för att sova förmiddag eller att klä dem för en promenad i vagnen. Oavsett vilket man väljer tar det en sisådär halvtmme innan man är i mål.
 • 10:30 med lite tur har dom somnat, och med lite målmedvetenhet har man fått dem att göra det i barnvagnen, klädda för en lång promenad. Fördelen med promenaden är att då får man själv motion och frisk luft och pluttarna sover uppemot en timme, i annat fall (om man stannar inne) sover dom kanske en halvtimme. Oavsett vilket får man inte mycket tid över till att sitta och surfa eller på annat sätt slöa.
 • 11:30 dax att förbereda lunch. Nästan alltid hemmalagad ekologisk mat som Stina gjort under tidsluckor jag inte förstår var hon hittar!
 • 12:00 mata, mata, mata. Huvudrätt och efterrätt. Trots haklappar och andra skyddsåtgärder blir allting kladdigt och de nytvättade kläderna man satte på dem för 1,5 timmar sedan behöver nu också bytas.
 • 13:00 med lite tur är pluttarna tillräckligt mätta och belåtna för att du ska kunna trolla ihop lite lunch till dig själv. Har du inte det hemma i kylen eller frysen är det kört. Att ge sig iväg för att handla nu är förenat med katastrof….
 • 13:30 om du inte tog din promenad på förmiddagen är detta din andra chans på ett dygn. Det är lite som förmiddagspasset, antingen lägger du tid och energi (typ en halvtimme) på att få dem att somna hemma, eller klär du på dem och stoppar dem i barvagnen.
 • ….

Och DÄR somnade jag mitt i bloggandet. Skriver denna kommentar i efterhand (1/4) och nu är allting annorlunda mot ovan så jag kan inte ens fortsätta beskriva dagen… kommer inte ens ihåg hur det var förenat med katastrof att ge sig iväg och handla lunch kl 13:00.

Men det är såhär det är. När du väl tror att du fått koll på vardagen så vänds den upp-och-ner igen. Allting blir annorlunda. Hur dom sover, äter, bajsar, gråter, skrattar, leker. Annorlunda.

Som R.E.M sjunger – It’s the end of the world as we know it. Spelad om och om igen. :)