En fot tillbaka i verkligheten

I morse satt jag och åt frukost i nystruken skjorta! Både Stina och jag var faktiskt nyduschade och påklädda redan kl 08:00 på morgonen…. dom träffar man inte varje dag. ;)

ken_barbie

Framgången kom av att vi hade inget val. Jag började nämligen jobba idag efter 4,5 månader som heltid föräldraledig. Har initialt valt uppdrag på 60% så att jag kan jobba 3 dgr/vecka och vara hemma 4 dgr/vecka inkl helgerna. Mer hemma än borta var min princip. Om vi kan hålla dagens rutiner hinner jag dessutom vara med på både morgonmatningen och kvällsmatningen. Ja, det vill jag.

Och nu några kommentarer om att vara föräldraledig och egenföretagare eftersom det är det jag är. Man läser mest om att det är nackdelar, men det finns även fördelar. Åtminstone om man har aktiebolag. En fördel är att man kan planera och skatteoptimera sitt löneuttag och se till att man får max SGI i föräldrapenning, en annan är att man kan disponera och planera sitt uttag bättre själv. Beroende på sin verksamhet förstås, men för mig som IT-konslut (medveten stavning, uttalas med engelsk brytning och kort ‘u’) så funkar det så. Men man måste såklart bädda som man vill ligga.

Vill man och har möjlighet kan man även genom sitt bolag finansiera att gå hemma utan föräldrapenning, som jag kommer att göra framöver. Att föräldrapenningen innebär lägre lön än normalt är inte den egentliga förlusten när du är egenföretagare eftersom det innebär mindre löneuttag från bolaget så att pengarna stannar där. Den stora nackdelen och förlusten är istället förlorade intäkter, vilka normalt är större än bolagets löneuttag + sociala avgifter eftersom man ofta har många andra löpande kostnader i bolaget.

Så visst går man oftast mer back som egenföretagare än anställd när man är föräldraledig, men jag tycker det är värt det. Den här tiden kommer inte tillbaka och det går inte att sätta en prislapp på vad det är värt att uppleva den med sina pluttar. Eller att förbli lyckligt gift, för den delen. Jag hade inte velat att Stina skulle lämna mig ensam hemma på heltid bara sådär, så då gör inte jag det mot henne heller.

För man ska inte tro att det är den som jobbar som drar det stora lasset när den där hemma har hand om tvillingar. Jag kom hem på lunchen idag och kontrasten var väldigt tydlig; vi har helt klart högre tempo hemma! Så är det någon som behöver avlastning och omväxling efter arbetsdagens slut är det den föräldralediga. Sug på den, bröder och systrar!

jamstalldhetsmes

Jämnställdhetsmannen har talat. Får se om jag resonerar likadant om ett par månader.