10 prylar för tvillingpäron

Min <3 fru Stina, och tillika pluttarnas mamma, har kommit igång så smått med sin bloggning på tvillingmamma.nu och har publicerat den inköpslista hon gjorde och som mångt och mycket styrde våra liv månaderna innan vi blev tvillingföräldrar.

Hur jämnställdhetspropagerande man jag än är, så är jag man; jag skulle inte kunna komma på hälften av prylarna på den där listan då. Och det var väl ungefär så många av dem som jag ifrågasatte också först. Men när jag väl accepterat att listan var mitt öde eftersom Stina kunde det här bättre än mig, hon hade ju trots allt gjort det en gång innan, så blev det en rätt kul gemensam jakt.

Jag fokuserade på att reka hårda prylar och Stina mjuka (åter igen, jag är trots allt man) och sen åkte vi runt och handlade tillsammans. Det blev många små utflykter under flera månader och allt eftersom vi fyllde på hemmet med dessa främmande objekt så blev det mer och mer sanning att vi skulle bli tvillingföräldrar. Det är DÄR resan börjar, och ser man det så, då börjar det också pirra i magen redan då. Äventyret att bli tvillingförälder börjar trots allt när man får reda på att de är två i magen.

Sen gjorde vi såklart många andra förberedelser som att fixa förvaringsutrymmen, barnrum, skötrum, osv. Vi resonerade som så att när våra tvillingar väl kom då skulle vi inte ha tid över till något annat än dem. Vilket såklart stämde. Det här var del av en mental förberedelse också, att ställa in sig på att man inte skulle ha någon som helst tid över för sig själv och sina intressen. Nyttig mental träning! Jag t.o.m köpte en Mercedes SLK 55 AMG när jag fick reda på att vi skulle få tvillingar, så jag kunde rasta av mig för en tid framöver. När skulle jag ha möjlighet att köra runt i en 2-sitsig V8 Cab igen? Nä, just det. Så jag köpte en. Och nu är den till salu. Köpa?

slk55amg-bild08-CUL8R-nobg

Så egentligen kunde en sportbil stå med på listan över prylar att köpa INNAN man blir tvillingförälder, men nu pratar vi prylar som vi haft nytta av EFTER att pluttarna kom till världen, och framförallt de första 3 månaderna. Dock inget av det självklara som barnvagn, skötbord, etc. Dessa hittar ni på Stinas lista. Jag har dessutom endast hårda (ej mjuka) prylar på min lista och de flesta tidsbesparande sådana.

1.     Robotdammsugare

Vår heter Robban. Och så har vi Rasmus där ute som klipper gräset (se nedan). Har man en Rut behöver man kanske inte en Robban, men med två föräldrapenning som inkomst kanske man söker något billigare än ett par tusen i månaden för en städtjänst. Robotdammsugare av bättre kvalitét börjar komma ner i pris, och de gör ett okej jobb faktiskt! De dammtorkar såklart inte, och man måste preppa hemmet så att de kommer över trösklar, inte trasslar in sig i kablar, o lite sånt. Men bara att slippa dammsugning är en uppskattad time-saver när man inte har någon tid alls! Jag valde en iRobot Roomba 521 som jag köpte på utförsäljning innan den utgick från sortimentet.

Vi brukar starta Robban när vi sticker hemifrån, t.ex på promenad med pluttarna (så att vagnen inte är i vägen för Robban i hallen) och när vi kommer hem igen blir man alltid lika glatt överraskad över hur rent hemmet känns pga att golvet är rent! Eftersom det inte var det när vi gick. Och Robban har själv hittat tillbaka till sin laddningsstation. Smutt!

irobot_roomba_521

2.     Robotklippare

Förvisso kan man ha gräsklippning som ursäkt för att få ett brejk från att mata-rapa-byta pluttar dagarna i ända, men då utsätter man sin partner för dubbel dos av det där istället. Det är en fröjd att titta ut genom fönstret och se en robot spatsera fram över den perfekt klippta gräsmattan – inget samvete som gnager en över detta ”måste”. De kostar inte så galet mycket längre heller, jag valde en Gardena R40 Li för 8995 kr på kampanjpris. Tyvärr blev den första stulen efter bara några veckor, så jag köpte en ny som jag stöldmärkte på mer än ett sätt och spraylackade i svartmetallic (vilket komiskt nog gjorde den snyggare än originalet):

gardena-r40li

Tänk dock på att det kan krävas en del förberedelse för att göra din tomt och gräsmatta ”robotvänlig” så var ute i god tid med planering, köp och installation!

3.     Bra mobilkamera

Om du inte gjort det tidigare så är det dags NU att prioritera en smartphone med BRA kamera! Både för stillbild och video. Tillfällena du vill fånga på bild kommer att vara tusentals och oddsen för att du lyckas, med bra resultat, ökar om du har en smartphone som 1) är smidig nog att du alltid har den med dig, 2) inte laddar ur batteriet i tid och otid, 3) har mycket minne för lagring av dina bilder, och 4) har en kamera som tar bra bilder – snabbt. Vi har just nu en Sony Xperia Z och en V (båda med extra minneskort) och hittintills har vi tillsammans tagit totalt cirka 4000 bilder med dessa. Det blir 1000 bilder i månaden!

sony-xperia-z

4.     Appar

När vi ändå pratar smartphones. Egentligen kan man göra en separat lista för bara appar som är bra för småbarnsföräldrar, men appar kommer och går så den blir snabbt inaktuell. Skanna marknaden över vad som finns, försök hitta vad DU kommer ha nytta av, och välj smartphone därefter. Dvs app-utbudet blir tilläggskrav till bra mobilkamera, bra batteritid, bra minnesutrymme och lätt att ha med sig (se ovan). Som exempel är här tre appar jag/vi använt/använder:

  • Liberoklubben – ironiskt nog var det jag och inte Stina som reggade medlemsskap på Libero klubben och laddade ner deras app. Det var kul att använda denna för att vecka för vecka veta hur pluttarna utvecklades under gravidideten – och även vad som hände med mammans kropp och hur det påverkade hennes humör. ;)
  • The Wonder Weeks – baserad på boken med samma namn som i sin tur är baserad på mer än 35 års forskning om hur spädbarn utvecklas i språng (eng. ”leap”). Vid varje språng förändrar sig barnets världsuppfattning och enda stabila punkten som finns kvar är föräldern. Vem hade inte blivit gnällig och orolig när sånt händer? Appen hjälper dig hålla reda på när dessa språng uppstår, hur länge de varar, vilka tecken, utmaningar och färdigheter som det innebär. Ett stöd när du känner ”Menvafan är det som händer nu då?!? Nyss gick ju allt så bra!!”.
  • Baby ESP – de första månaderna hade jag ett h-e att hålla koll på vem jag bytade på när och vad som fanns i blöjan, hur mycket åt respektive plutt det senaste dygnet, hur mycket sov dom, sov och åt dom lika mycket? Osv, osv, osv. Den här appen är en kick-ass helper i att hålla reda på sådant och mycket annat, inkl schysst statistik. Värd de futtiga kronor köp-versionen kostar.

5.     VoD-tjänst (Video On Demand)

Såsom Netflix, Viaplay eller någon annan tjänst med mycket och bra serier. Hela filmer får ni sällan ro att se längre, det blir istället kortare intervaller när ni t.ex matar era pluttar. Lagom länge för att se ett avsnitt eller två (eller kanske knappt ett halvt) av Breaking Bad eller annan serie. Så se även till att du har en Smart-TV eller en smart moj kopplad till TVn som klarar av att visa Netflix (eller vad du nu väljer). Du vill inte hålla på att starta upp nån dammig gammal dator med seg browser varje gång ni ska göra resume på ett avsnitt. Det ska bara vara ett par klick till tittande.

Netflix

 

6.     Babyvakt / baby watch

Det här beror ju såklart lite på hur man bor, men för vår del har en baby watch varit ovärderlig eftersom vi har sovrummen på ovanvåningen och nedanvåningen är i tre längor. Vi kan omöjligt höra pluttarna från husets alla hörn om de vaknar efter nattning och vi är på nedanvåningen. Det finns ett massivt utbud av baby watch-produkter, så vi började med en enklare för att se vad vi skulle sakna för funktioner; en Philips Avent SCD505 för 479 kr. Än så länge har vi inte saknat någon funktion. Vi tror inte video hade tillfört så mycket, vi hade förmodligen gått upp till dem lika ofta då som nu med bara ljud. Och den är riktigt bra på att fånga upp ljud! Om än lite låg volym på att återge det. philips-avent-scd505

7.     Vattenkokare med temperaturinställning

Vatten till bröstmjölksersättningen ska värmas upp till kokpunkten 100 grader för att döda alla bakterier och sedan serveras vid 40 grader. Därför är det guld värt med en vattenkokare som kan ställas in att värma upp till dessa grader och dessutom hålla kvar värmen på 40 grader. Bland annat Philips har ett antal modeller som klarar detta, som t.ex Philips HD9384/20.

philips-hd-9384-20

Komplettera gärna med en termos eller två. Vi har oftast med oss två termosar i skötväskan, en med nykokt vatten och en med nerkylt kokt vatten. Sen blandar vi i flaska på plats till lagom temperatur och tillsätter NAN pulver. NAN finns även på tetra och då värmer man i mikro eller vattenbad. Komplettera gärna även med vällingdoserare, se nedan.

8.     Vällingdoserare

Min fru ska ha credits, det var hon som fann dessa. Fantastiskt bra att ha både med sig på färden och förberett inför nattmatningen (eller annars på dygnet också för den delen). Vi har ofta vällingflaskorna förberedda med vatten i kylen och bröstmjölksersättning förberett i doseraren. In med flaskorna i mikron i 60 sek, häll i pulvret från doseraren och vips så är man klar. Tar alltså bara ett par minuter från det att du reser dig från sängen till att du är tillbaka med färdiga flaskor. Under tiden har din partner bytt blöja på båda pluttarna, eftersom hen är supersnabb på sånt. ;)

Vi har valt Tigex vällingdoserare som har stapelbara doserare och pip som gör att pulvret är lätt att hälla i flaskan. Kostade 69 kr för 4 st, vi köpte 8 st.

tigex-vallingdoserare

9.     Kombinerad spjälsäng/lekhage med hjul

Vi köpte först 2 st IKEA Gulliver spjälsängar; en som nattbädd på ovanvåningen som vi hade i vårt sovrum, och en som dagbädd på nedanvåningen som vi satte hjul på och rullade runt mellan rummen vi var i. Planen var redan från första början att när pluttarna inte fick plats att sova båda två i samma spjälsäng så skulle de få vars en av dessa sängar i ett eget rum på ovanvåningen. Vilket blev tidigare än vi väntat oss, närmare bestämt när de var drygt 3,5 månader gamla (se blogginlägg).

Så när båda spjälsängarna åkte upp på ovanvåningen behövde vi hitta någon annan lösning för dagbädd på nedanvåningen. Som även kunde funka som lekhage. Som vi lätt kunde rulla runt i rummen. Som gärna gick att höja och sänka. Och det var inte helt lätt att hitta, åtminstone inte hos svenska leverantörer och återförsäljare. Däremot i Tyskland, så vi importerade. En sån här:

roba-butterfly

Bilden visar en ROBA sexkantig lekhage/spjälsäng, eller som den tyska produktbeskrivningen påstår, en ROBA Laufgitter Butterfly 6-ebckig inkl. Bremsrollensatz (försök säga det där med en mjuk och len röst). Vi beställde den från Babyartikel.de, kostade 107,97€ + 15,90€ i frakt. Tog en vecka att få hem varav halva tiden gick åt i Sverige för att svenska Posten tog över leveransen vid landslinjen.

ROBA är inte någon tysk ingenjörskonst a la BMW, Mercedes eller Porsche. Sängen känns lite skranglig, hjulen är tröga, madrassen är rätt så tunn och sängen är lägre än vår spjälsäng från IKEA. Men den är OK och fyller sin funktion. Den är 120 cm i diameter och höjdjusterbar i 3 lägen. Stor nog för att ha ett babygym i sängen och stor nog för att den ena plutten ska kunna sova samtidigt som den andre plutten leker. Bredvid varandra.

10.Bröstpump

En bröstpump är kanske inte det första man väntar sig en kille ska tipsa om i prylväg. Men johodå. Anledningen är att bröstpumpen gjorde det möjligt för oss att mata våra pluttar parallellt och jämnt fördelat mellan oss – även med riktig bröstmjölk.

Detta är viktigt av två anledningar. Den uppenbara är att man kan dela på ”bördan” istället för att mamman ensam ska amma/mata två pluttar natten lång (om inte denna anledning är uppenbar för endera parten har ni har ni problem, eller kommer åtmistone att få). Den andra anledningen för mig som pappa är att jag vill vara lika nära förälder till pluttarna som Stina är. Och det har vi blivit dels genom att mata, byta, natta och trösta dem precis lika mycket. Jag är lika mycket mat och trygghet för dem som Stina är, jag lämnar t.ex inte över en plutt till Stina för att jag inte kan trösta – som man så ofta ser andra pappor göra. Det kräver såklart att båda är föräldralediga på heltid, vilket vi varit än så länge. De som säger att en pappa inte har en chans att vara lika nära sin barn som mamman har inte försökt tillräckligt. Kanske för att man inte ens haft möjlighet att försöka pga ekonomiska skäl.

En bra bröstpump är dock dyr. Elektrisk är att föredra och med tvillingar vill man såklart ha dubbel, och då pratar vi 2000-3000 kr för t.ex en Medela Freestyle. Men man måste inte köpa. Vi valde att hyra en Medela Symphony på Jättekul i Lund, har för mig det kostade 20 kr/dygn + 300 kr i grundavgift. För oss blev det billigare än att köpa, åtmistone om man inte räknar med eventuellt andrahandsvärde vid köp.

medela_freestyle_breast_pump

Hepp!

Det var hela listan. Hoppas något av det gav inspiration till köp och hoppas en och annan tvillingpappa får igenom ett köp nu de annars inte fått igenom… ;)