Förskoleturné

I helgen bilade vi runt lite spontant och kollade förskolor i området där vi bor. Vi utgick från Lunds kommuns lista över förskolor och prickade för de vi tyckte låg bra till och såg OK ut från utsidan. Planen var att efterhand ringa och boka besök på dessa.

Så imorse upptäckte Stina att vill man börja förskola eller pedagogisk omsorg i höst så är 28 februari sista datum för anmälan. Wtf, vi som trodde vi hade god tid på oss?! Vi kan dessutom bara besöka dessa på måndagar och fredagar när jag inte jobbar. För besöka dem vill man ju, innan man bestämmer sig. Så Stina gick in i work mode och zimzalabim så hade hon bokat in oss på 5 olika förskolor att göra föräldrabesök på IDAG!

Såhär blev vårt schema:

  • 10:00 Saltkråkan
  • 11:00 Sagostunden
  • 12:00 Lunch
  • 13:30 Tellus
  • 14:30 Ladugårdsmarken
  • 16:00 Duvungen

Så vi gjorde alltså en heldagsturné till fots i vårt eget område och med pluttarna i barnvagnen. Varje förskola var såklart många nya intryck för både oss och pluttarna. Och det var inte många minuter mellan varje förskola, så stackars pluttarna fick bara några minuters vila åt gången i vagnen innan vi tvingades ta upp dem och bära dem i famnen för nästa rundtur.

Under lunchen landade vi på Norra Fäladens surdegsbageri som vi fann för några månader sedan och har blivit halvt stammisar på. Fördelen med detta ställe, bortsett från att det är förbannat gott surdegsbröd och goda lunch-ciabattas, är att ena bagaren/delägaren på stället också har tvillingar, födda en månad innan våra, så han har full förståelse för allt kaos man ställer till med när man är på besök.

DSC_0583-2

Men ska erkänna att efter näst sista förskolan ovan så var man så trött, svettig och nerkräkt att man inte pallade mer. Och totalt trasig i armarna efter allt bärande. Pluttarna behövde dessutom matas igen, så vi bokade om sista stället till annan dag. Och har även en till förskola bokad annan dag, så vi har två till vi bestämt att vi ska besöka.

Av de fyra förskolor vi besökte idag var tre av dem kommunala och en var montessori. Vi har kommit fram till att beslutet handlar om huruvida vi vill ha montessori eller inte. Om inte, är valet enkelt. En av de kommunala förskolorna gav oss absolut bäst känsla, medan en annan gav känslan av att den könslösa pedagogiken hade gått för långt, och den tredje kändes nästan som barnförvaring snarare än förskola.

Så säger huvudet. Men hjärtat skriker att beslutet borde istället handla om huruvida man ska lämna sina älskade pluttar på förskola redan som drygt 1 år gamla?? Dagen idag har gjort det väldigt påtagligt att någon annan ska ha hand om våra pluttar, vara deras närstående, trösta dem, uppleva deras utveckling, osv. Mitt hjärta blöder. I’m such a mammy.

Så då tänker man; vad kostar det att hyra en barnflicka? Är det billigare än att själv gå hemma och vara utan inkomst?